Dagwaarde van je auto berekenen

De vervangingswaarde van jouw auto is belangrijk. Waarom eigenlijk? Autorijden kost natuurlijk veel geld dat weten we allemaal. Na jaren van veel rijplezier breekt ooit de tijd aan dat je misschieb jouw auto wilt inruilen. Je kijkt eens goed om je heen en zoekt op het internet naar een betaalbare occasion. En hier komt het, je zult je nieuwe auto moeten betalen. Dat is een kostbare zaak en als je geluk hebt dan mag je oude wagen worden ingeruild voor een mooie prijs.


De definitie

Dagwaarde betekent het volgende. "De dagwaarde is de nieuwwaarde minus een bedrag dat in verband is gebracht met de waardevermindering." Dat laatste slaat natuurlijk op het verouderingsproces en slijtage bij gebruik. Over het algemeen wordt onder dagwaarde verstaan het bedrag of geld wat nodig is om een vergelijkbare auto te kopen. Dus de dagwaarde van jouw auto!


Verzekeringen en de dagwaarde

Stel je hebt een ongeluk. Dat is al heel vervelend maar het praktische ongemak van het missen van vervoer (je wagen) is een nare bijkomstigheid. Met een goede autoverzekering heb je de waarde van je wagen goed geregeld. Dus daar komt bij kijken het berekenen van de restwaarde. Een uitkering op basis van de op dat moment geldende dagwaarde bepaalt het bedrag dat aan jou wordt betaald. Het is handig om bij jouw verzekeringsmaatschappij eens na te vragen wat die waarde is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.


Auto inruilen verstandig?

Als je kiest voor inruilen bedenk dan dat een autogarage of auothandelaar altijd geld moet verdienen (winst maken). Dus bij inruil krijg je waarschijnlijk een minder goede prijs terug. Onderzoek eens of het particulier verkopen via bijvoorbeeld Marktplaat een goed alternatief is. Of biedt jouw wagen aan bij een autoveiling. In beide gevallen zul je waarschijnlijk meer terugkrijgen dan inruilen bij een garage.


Behouden van rest- en inruilwaarde

Je kunt vrij eenvoudig optimaliseren. Voorbeelden zijn: zuinig gebruik, regelmatig onderhoud, niet te veel kilometers rijden, niet te laat inruilen. Kortom probeer de conditie van je wagen altijd optimaal te laten zijn. Dit is belangrijk om bij het berekenen een goed resultaat te krijgen.